Teknologi Pengesanan Bau Secara Saintifik - M. S., Najib (Penerbit UMP, 2013)
Bau mempunyai beberapa istilah atau definisi berbeza. Antara istilah bau secara umum dikategorikan sebagai bahan yang boleh dihidu. Merujuk kepada Kamus Bahasa Melayu Dewan Bahasa dan Pustaka, bau adalah merujuk kepada benda yang boleh dihidu.