UMP, NAHRIM jalin kerjasama erat Kejuruteraan Hidraulik dan Rawatan Air Bersih - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2013)
Bersesuaian dengan bidang tujahan sumber alam sebagai salah satu cabang pengajiannya, Universiti Malaysia Pahang (UMP) melalui Pusat Penyelidikan & Pengurusan Sumber Alam (CERRM) telah meneroka jaringan kerjasama dengan Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) bagi program pembelajaran dan penyelidikan dalam bidang Kejuruteraan Hidraulik, Kejuruteraan Pantai, Pembangunan Sumber Air dan Kualiti Air.