UMP lahir graduan sulung Sarjana Kejuruteraan Kimia dengan Keusahawanan - Ahmad Ziad, Sulaiman (Penerbit UMP, 2013)
Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Sumber Asli Universiti Malaysia Pahang (UMP) buat julung kalinya berjaya melahirkan graduan pertamanya di dalam bidang Sarjana Kejuruteraan Kimia (FKKSA) dengan Keusahawanan pada Majlis Konvokesyen Ke-8 UMP pada 5 Oktober 2013 yang lalu di Dewan Kompleks Sukan UMP kampus Gambang.