Menyingkap gaya hidup orang dulu-dulu - Hasnah, Hussiin (Penerbit UMP, 2013)
Apa yang boleh kita kategorikan zaman yang kita hadapi sekarang? Sudah pastinya zaman globalisasi, zaman sains dan teknologi, zaman manusia menuju kemajuan dan kemodenan serta lahirnya generasi Y. Walau apapun, negara tidak boleh lari daripada tsunami Sains dan Teknologi yang melanda seluruh dunia pada hari ini. Pernahkan generasi kini terfikir bagaimanakah agaknya kehidupan manusia sebelum ini tanpa teknologi canggih, Facebook, Twitter, laptop dan bermacam-macam peralatan moden kini. Di sini penulis ingin merungkaikan semula beberapa nilai dan corak kehidupan masyarakat dahulu yang mana ia seakan hilang dan sudah tidak dapat dilihat lagi oleh generasi muda masa kini.