Kulit kerang bantu pertumbuhan tulang - Mohd Rafi, Mamat (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Penyelidikan berjudul 'Penghasilan Produk Bernilai Tinggi Daripada Sisa Buangan: Transformasi Kulit Kerang Kepada Hydroxyapatite Untuk Teknologi Regenerasi Tulang' oleh pelajar Fakulti Kejuruteraan Kimia Universiti Malaysia Pahang (UMP), Muhammad Hazim Aiman Zainal Abidin, dipilih sebagai pemenang utama Festival Antarabangsa Inovasi Dalam Teknologi Hijau 2016 (i-Finoq 2016).