UMP bantu pulihara hidupan marin - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2013)
Bukan setakat membantu golongan memerlukan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Jabatan Taman Laut Malaysia kini melangkah setapak ke depan menerusi program tanggungjawab komuniti dengan menyemai rasa cinta terhadap alam sekitar khususnya kehidupan laut dan tanggungjawab kepada kepada masyarakat setempat.