UMP semak Pelan Strategik 2011-2015 ukur tahap pencapaian - Wan Azlee, Wan Abdullah (Penerbit UMP, 2013)
Dalam memartabatkan pengajian tinggi negara sebagai hab kecemerlangan pengajian tinggi antarabangsa, Universiti Malaysia Pahang (UMP) menetapkan empat objektif utama yang terkandung dalam Pelan Strategik UMP 2011-2015 iaitu melahirkan graduan yang berketerampilan, mengenalpasti inisiatif terkini dalam bidang penyelidikan, meneraju perkhidmatan kepada industri dan masyarakat serta mengamalkan pengurusan dan budaya kerja cemerlang.