UMP peneraju Pusat Kecemerlangan Industri Bioteknologi - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2013)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Manipal International University (MIU) diumum sebagai peneraju untuk mengembangkan Pusat Kecemerlangan Industri (ICoE) dalam industri bioteknologi melibatkan bidang berkaitan kejuruteraan kimia, perindustrian dan pemakanan di Malaysia.