Kejuruteraan Kimia di dalam Al-Quran - Al-Muhandisah, . (Penerbit UMP, 2012)
Di dalam al-Quran, terkandung ayat-ayat yang mengajar manusia mengenai Sains dan Teknologi seperti kejadiaan manusia di dalam surah al-Alaq (Kejadian) serta penggunaan besi di dalam surah al-Hadid (Besi). Adalah menjadi kewajipan umat Islam untuk memahami intipati al-Quran yang merupakan kalam si pencipta (Allah) kepada kejadian yang dicipta (manusia) sebagai panduan hidup yang meliputi segala bidang termasuklah bidang Kejuruteraan Kimia.