UMP kibar Jalur Gemilang semarakkan Sambutan Bulan Kemerdekaan Ke-55 - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2012)
Bagi menyemarakkan Sambutan Bulan Kemerdekaan ke-55 pada tahun ini, Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya mengagihkan sebanyak 500 Jalur Gemilang di setiap jabatan dan fakulti di kedua-dua kampus Gambang dan Pekan sempena Majlis Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan dan Penyerahan Jalur Gemilang yang diadakan di Dewan Tun Fatimah Kompleks Pentadbiran Utama pada 8 Ogos 2012 yang lalu.