2 pelajar NIU pelajari komunikasi autentik dalam BMFIS - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2012)
Dua pelajar Nothern Illinois University (NIU), Amerika Syarikat iaitu Matthew Ropp, 21 tahun dan Derek Koegel, 22 yang mengikuti jurusan Sains Politik berbangga apabila dapat bertutur bahasa Melayu dengan lebih baik setelah mengikuti program Bahasa Melayu untuk Pelajar Antarabangsa (BMfIS) yang memfokuskan komunikasi autentik dalam tempoh enam minggu di bawah seliaan Pusat Bahasa Moden & Sains Kemanusiaan (PBMSK).