Pemantapan pengurusan akademik melalui pembangunan Sistem Pengurusan Kualiti Akademik (AQMS) - Faisal, Jusoh (Penerbit UMP, 2012)
Selaras dengan perkembangan semasa yang dinamik, UMP sentiasa memperkemaskan sistem pengurusan akademiknya seiring dengan kewujudan inisiatif-inisiatif baharu yang digerakkan di bawah Majlis Akreditasi Kejuruteraan (EAC), Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM) seperti Sistem Penarafan Pengajian Tinggi (SETARA), Outcome Base Education (OBE) dan sebagainya sama ada di peringkat nasional mahupun global.