UMP pengendali program kolaborasi perkongsian pintar Kolej Komuniti - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2012)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) merupakan universiti pertama yang dilantik Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK), Kementerian Pengajian Tinggi sebagai pengendali program melibatkan Kolej Komuniti dengan syarikat automotif dalam melahirkan tenaga kerja mahir bagi pembangunan ekonomi negara dalam bidang automotif