Pendidikan fleksibel PSH lahir sumber manusia berpengetahuan - Mohd Rashid, Ab Hamid (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Pembelajaran sepanjang hayat telah menjadi satu inisiatif kerajaan dalam mendepani cabaran untuk landskap pembangunan negara yang utuh. Ia juga usaha ke arah pendemokrasian pendidikan dalam membentuk rakyat Malaysia berpengetahuan menerusi penguasaan ilmu, kemahiran dan keterampilan sama ada secara formal atau tidak, berdasarkan pengalaman kerja atau ketika menjalani latihan. Golongan bekerja yang tidak berpeluang sebelumnya dapat meneruskan hasrat untuk belajar dan mendapat pendidikan dengan pelbagai kaedah secara eksekutif, pembelajaran jarak jauh, e-pembelajaran, pembelajaran di tempat kerja, pembelajaran separuh masa atau mengikuti program pembangunan profesional