Amalan terbaik pemantapan P&P - Kamal, Yusoh (Penerbit UMP, 2011)
Pendidikan merupakan elemen yang sangat penting dalam pembangunan sesebuah negara. Kemajuan sesebuah negara turut dikaitkan dengan tahap pendidikan dan kemudahan pendidikan yang disediakan. Di universiti, bidang pengajaran dan pembelajaran (P&P) merupakan fungsi teras yang perlu dilaksanakan dengan berkesan bagi memastikan graduan yang dilahirkan berkualiti tinggi dari segi pengetahuan dan sahsiah. Konsep pengajaran dan pembelajaran adalah satu proses berterusan dalam usaha menjayakan matlamat pendidikan tinggi negara