Bangsa yang maju adalah bangsa yang celik sejarah - Hasnah, Hussiin (Penerbit UMP, 2011)
Telah menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia setiap 31 Ogos kita akan merayakan sambutan kemerdekaan. Bangga sungguh kita menjadi rakyat Malaysia yang mana negaranya aman, makmur dan sejahtera. Orang luar pun suka datang dan tinggal di sini dan mereka juga mengiyakan bahawa Malaysia sungguh aman dan sejahtera. Apa yang penting, di sini tidak ada bom yang jatuh di sana dan jatuh di sini. Sebab itulah hari kemerdekaan dapat disambut dengan penuh meriah. Harus diingat sambutan kemerdekaan bukan sahaja cukup dengan meraikannya, memperingati perjuangan orang-orang terdahulu, pengisian ceramah, pertandingan esei sempena kemerdekaan, dan mengibarkan bendera. Asas untuk seseorang itu menghargai kemerdekaan dan keamanan yang dikecapi selama ini adalah dengan mempelajari dan menghayati perjalanan sejarah negara.