UMP jalin kerjasama strategik dengan USU dan AMIK Tunas Bangsa - UMP, . (Penerbit UMP, 2011)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menandatangani memorandum persefahaman (MoU) yang merupakan pemangkin bagi menambah nilai kepada hubungan strategik UMP dengan Universitas Sumatera Utara (USU) di samping memaknakan hubungan dua hala Malaysia dan Indonesia.