UMP peroleh status autonomi - Raaff, Abdul Razak; Abd Ghani, Ainal Marhaton (Berita Harian Sdn. Bhd., 2015)
Kementerian Pendidikan Tinggi menjangkakan semua 20 universiti awam akan memperoleh status autonomi dalam beberapa tahun lagi.