UMP dianugerah status autonomi - UMP, LIB (Utusan Melayu (M) Berhad, 2015)
Kuantan - Universiti Malaysia Pahang (UMP) dianugerahkan status autonomi oleh Kementerian Pendidikan Tinggi yang membolehkan universiti tersebut bergerak dengan lebih berkesan dalam mencapai agenda kecemerlangannya.