Pemilik Kenderaan dan Penganggur/ Tiada Pekerjaan Dalam Pengiraan Had Al-Kifayah: Suatu Penilaian - Mansor, Sulaiman (2015)
Kajian ini akan meninjau beberapa perkara yang ditunjukkan oleh nas-nas syarak sebagai perkara yang perlu diambil kira dalam pengiraan Had al-Kifayah. Perkara-perkara tersebut adalah perkara yang agak kontroversi pada pandangan sesetengah ahli masyarakat iaitu pemilik kenderaan dan penganggur / golongan yang tidak bekerja. Pemilihan kedua-dua perkara ini sebagai fokus perbincangan adalah disebabkan terdapat nas-nas syarak yang menunjukkan bahawa mereka ini kadangkala merupakan golongan yang termasuk dalam kategori mereka yang masih tidak memenuhi Had al-kifayah dan dikategorikan sebagai miskin. Dalam masa yang sama terdapat banyak petunjuk daripada nas yang menunjukkan sebaliknya. Justeru itu, tulisan ini diutarakan bagi melihat mengapa dua golongan ini diambil kira oleh nas-nas yang menjadi dalil kepada pengiraan had al-kifayah seterusnya menjelaskan konsep had al-Kifayah itu sendiri yang menjadi asas kepada pembeza antara golongan senang dan susah dalam sesebuah masyarakat.