UMP, NIU jalin kerjasama tawar program teknologi kejuruteraan - UMP, . (Penerbit UMP, 2011)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) mencatat sejarah apabila menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Northern Illinois University (NIU) dalam menawarkan program teknologi kejuruteraan pada 20 Mei 2011 yang lalu di De Kalb Illinois, Amerika Syarikat.