Program teknologi memerlukan badan pengiktirafan sendiri - UMP, . (Penerbit UMP, 2011)
Dasar Sains dan Teknologi Kedua yang dilancarkan pada tahun 2003 telah menyediakan rangka kerja untuk mempertingkatkan lagi produktiviti dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi negara. Dasar ini juga menjurus kepada pengukuhkan perkongsian pintar dan penjana sinergi antara agensi kerajaan, industri, universiti dan institusi penyelidikan. Dasar ini telah meletakkan tujuh strategi bagi memastikan pelaburan yang dibuat di dalam bidang sains dan teknologi mencapai matlamat dan pulangan yang tinggi. Antara strategi yang digariskan termasuklah dalam memastikan penyebaran dan aplikasi teknologi secara meluas. Ini bagi menyumbang kepada peningkatan penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang didorong oleh pasaran untuk membina dan meningkatkan kecekapan serta kepakaran di dalam bidang-bidang teknologi yang baharu.