Masyarakat dunia perlu pelajari bahasa Melayu - UMP, . (Penerbit UMP, 2011)
Buat julung kalinya, bagi menaikkan martabat bahasa Melayu di serata dunia, Pusat Bahasa Moden & Sains Kemanusiaan (PBMSK), Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menganjurkan program syarahan umum “Perkamusan, Kamus dan Kamus Online” oleh Profesor James T. Collins yang merangkap sebagai Profesor Bahasa Melayu serta Pengarah Pusat Pengajian Asia Tenggara di NIU di Dewan Kuliah 2, UMP pada 29 Jun 2011 lalu.