Kolaborasi akademik UMP-Politeknik pemangkin kerjasama lebih strategik - Finny, Mohamed (Penerbit UMP, 2011)
Hubungan kerjasama di antara Universiti dengan Politeknik dilihat sebagai satu pelantar dalam membantu negara membekalkan modal insan yang berilmu pengetahuan dan berkemahiran tinggi ke arah melahirkan warga negara berpendapatan tinggi selaras dengan aspirasi negara menjelang tahun 2020. Atas dasar tersebut, UMP telah mewujudkan satu kolaborasi akademik dengan beberapa Politeknik terdiri daripada Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA), Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS) dan Politeknik Muadzam Shah.