Pesanan untuk pelajar dan mahasiswa Malaysia - Hasnah, Hussiin (Penerbit UMP, 2011)
Kita baharu sahaja didedahkan dengan konsep 1Malaysia oleh Perdana Menteri kita, Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak. Semua pihak harus sedar bahawa konsep 1Malaysia tidak akan berjaya tanpa peranan dan sumbangan semua lapisan masyarakat sama ada yang tua atau yang muda. Tetapi satu perkara yang perlu kita renungi adalah peranan generasi muda kita dalam pembinaan negara bangsa pada masa hadapan. Generasi muda yang menjadi harapan kita sudah tentulah pelajar sekolah dan golongan mahasiswa. Pada bahu merekalah terletaknya harapan negara dan apa yang lebih penting pada masa kini adalah memastikan kelestarian perjalanan dan perlaksanaan konsep 1Malaysia.