Landskap edible serlahkan persekitaran sihat di dalam kampus - Mohammad Affendy, Omardin (Penerbit UMP, 2011)
Pendekatan landskap edible merupakan satu langkah positif dalam menghijaukan persekitaran. Ia merupakan satu pendekatan reka bentuk taman yang menggunakan gabungan pelbagai spesis tananaman makanan, herba dan hiasan. Pengarapan landskap edible di sarankan 70 peratus ditanam berbentuk tanaman makanan dan selebihnya 30 peratus kepada tanaman hiasan. Kelebihan landskap edible bukan sahaja memberikan keindahan, tetapi tumbuhannya juga sesuai bagi tujuan ulaman, perisa dan ubatan.