Makmal Chemital UMP diiktiraf antarabangsa - UMP, . (Penerbit UMP, 2011)
Makmal Pengujian Kimia & Mikrobiologi (Chemital) di Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli (FKKSA), diiktiraf mematuhi piawaian antarabangsa apabila dianugerahkan ISO 14001:2004 bagi Sistem Pengurusan Alam Sekitar dan makmal pertama diintegrasikan bersama Sistem Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan (OHSAS 18001:2007 dan MS 1722:2005 Bahagian 1).