Bidang penulisan bantu UMP capai visi ke peringkat antarabangsa - UMP, . (Penerbit UMP, 2010)
Pejabat Naib Canselor, Universiti Malaysia Pahang buat julung kalinya menganjurkan Bengkel Penulisan Asas Kewartawanan UMPUtusan Malaysia pada 21 hingga 22 Disember 2010 yang lalu.