UMP jalin kerjasama dengan Universiti Sarajevo - UMP, . (Penerbit UMP, 2010)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Sarajevo dalam usaha menjalinkan kerjasama dalam bidang pembangunan akademik, penyelidikan dan pembangunan pada 20 Oktober 2010 yang lalu.