UMP - NIU jalin kerjasama akademik - UMP, . (Penerbit UMP, 2010)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) memperkukuh jalinan hubungan strategik apabila memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Northern Illinois University (NIU), Dekalb Illinois United States of America (USA) pada 22 November 2010 yang lalu.