UMP sedia jalin kerjasama dengan NWUN - Wan Nazrul Helmy, Wan Mohd Zain (Penerbit UMP, 2010)
Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim dan delegasinya telah melawat ke Republik Rakyat China dengan mengunjungi Northwest University for Nationalities (NWUN) yang terletak di Lanzhou, 1,300 kilometer ke barat Beijing pada 10 Jun 2010 yang lalu.