Pemerkasaan kualiti akademik ke arah lebih inovatif, kreatif dan berdaya saing - Norul Fadilah, Abdullah (Penerbit UMP, 2010)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) sentiasa komited dalam menyediakan program pendidikan peringkat tinggi yang berkualiti, inovatif dan releven dengan keperluan dan dasar pembangunan negara. Lantaran itu, semua program yang ditawarkan seharusnya yang terbaik dan mempunyai ciri-ciri inovasi dan daya saing yang tinggi. Sejajar dengan itu juga, maka kurikulum yang dibentuk perlulah releven, terkini, inovatif dan kreatif selaras dengan perkembangan dalam bidang kejuruteraan, sains dan teknologi.