Peningkatan profesionalisme staf akademik mampu melahirkan pensyarah berkualiti - Sarinah, Shaari (Penerbit UMP, 2010)
Pusat Inovasi & Daya Saing Akademik (CAIC), Universiti Malaysia Pahang (UMP) sentiasa merangka untuk melaksanakan kursus-kursus pengajaran dan pembelajaran yang bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai inovasi dalam pengajaran serta meningkatkan tahap profesionalisme staf akademik.