NC sampaikan syarahan sulung sebagai Profesor Tamu Universiti Hebei - UMP, . (Penerbit UMP, 2010)
Gagasan 1Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato` Sri Mohd. Najib Tun Razak menjadi sebahagian intipati syarahan sulung Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang (UMP),Profesor Dato. Dr. Daing Nasir Ibrahim sebagai Profesor Tamu Universiti Hebei (HEBU) pada 8 Jun 2010 yang lalu di Baoding, Hebei Province, China.