UMP jalin kerjasama strategik Universiti Industri - UMP, . (Penerbit UMP, 2010)
“Universiti Malaysia Pahang (UMP) mendahului Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di Malaysia yang menawarkan kursus kejuruteraan di peringkat sarjana muda dengan menggunakan model kurikulum Jerman,” kata Menteri Pengajian Tinggi Malaysia, YB. Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin semasa merasmikan Forum Universiti Industri 2010 dengan tema bertajuk ‘Managing Performance for Productive University-Industry’ Collaborations’ di Hotel M.S. Garden Kuantan pada 27 Mei 2010 yang lalu.