UMP jadi pilihan tawar program pengajian bertaraf dunia - UMP, . (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2015)
Pengantarabangsaan Universiti Malaysia Pahang (UMP) dalam membina jaringan kerjasama akademik yang kukuh dengan Republik Persekutuan Jerman mampu melahirkan graduan berdaya saing. Model kerjasama akademik bagi program dwiijazah Kejuruteraan Mekatronik dan Kejuruteraan Automotif dengan Karlsruhe University of Applied Sciences (HsKA) serta program dwiijazah Kejuruteraan Perniagaan dengan Reutlingen University di Jerman di lihat sebagai contoh yang cemerlang kepada universiti yang lain di Malaysia.