Pengukuran sifat bersungguh-sungguh untuk peserta program Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) menggunakan teknik biofeedback bagi usahawan wanita projek agropolitan Tanjung Batu, Pekan, Pahang - Nazrolnizah, Mohamad Noorzeli (2015)
Bersungguh-sungguh bermaksud suatu perbuatan untuk bekerja kuat atau berusaha dengan sepenuh hati manakala sifat bersungguh-sungguh pula merujuk kepada perbuatan melakukan sesuatu tugasan dan komited terhadap tugasan tersebut. Sifat bersungguh-sungguh adalah penting di kalangan usahawan untuk meningkatkan prestasi perniagaan. Walau bagaimanapun, tumpuan kajian sebelum ini menggunakan Ujian Psikometrik dan Ujian Penilaian Personaliti yang hanya mengukur sifat usahawan dari aspek psikologi dan tidak dari aspek fisiologi. Literatur kajian menunjukkan bahawa masih belum ada kajian yang mengukur sifat bersungguh-sungguh di kalangan usahawan menggunakan pendekatan psikofisiologi. Oleh itu, kajian ini penting untuk membuat pengukuran sifat bersungguh-sungguh di kalangan peserta program Amanah Ikhtiar Malaysia menggunakan teknik Biofeedback. Objektif kajian adalah untuk mengukur profil sifat bersungguh-sungguh peserta wanita dalam projek Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dalam aspek kejayaan perniagaan dan HRV (Heart Rate Variability) serta melihat sejauh mana hubungan antara profil sifat bersungguh-sungguh dalam aspek kejayaan perniagaan dengan profil HRV di kalangan peserta. Seramai 35 orang responden terlibat dalam kajian ini di kalangan peserta program keusahawanan AIM Projek Agropolitan Tanjung Batu, Pekan, Pahang di mana data di kumpul melibatkan analisa untung dan jualan, analisa HRV; Very Low Frequency (VLF), Low Frequency (LF) dan High Frequency (HF), serta analisis statistik korelasi untuk mengkaji hubungan di antara HRV dan perniagaan. Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang sangat kuat di antara data perniagaan dan HRV di kalangan peserta dengan nilai skor 0,80-1,00. Dapatan menunjukkan terdapat hubungan yang kuat antara data perniagaan responden dengan data HRV yang di peroleh dari segi skor terkumpul, HRV HF, LF dan VLF di kalangan peserta. Ini membuktikan peserta yang baik perniagaannya juga mempunyai pencapaian yang baik dalam profil HRV. Hasil kajian mendapati teknik Biofeedback HRV sesuai digunakan untuk mengukur sifat bersungguh-sungguh di kalangan usahawan serta berupaya membantu meningkatkan prestasi perniagaan di kalangan peserta