Isu penciplakan di universiti: fenomena atau trend? - Nor Ashikin, Ahmad (Pejabat Naib Canselor, 2014)
Seseorang itu melakukan ptagiarisme apabila: 1. Tiada kefahaman dengan bahasa akademik Pelajar tidak mengetahul apakah yang dikatakan kertas akademik berbanding buku teks apabila memulakan pengajian di peringkat universiti kerana tidak didedahkan pada peringkat awal. Pada peringkat sekotah menengah, mereka tidak didedahkan dengan isu ml kerana guru-guru akan memberikan segala maktumat yang dipertukan. Mereka hanya mendapatkan sumber daripada buku teks clan rujukan sahaja tanpa perlu memberikan rujukan kepada dapatan maktumat mereka. mi berbeza apabita mereka memasuki peringkat universiti. Kepetbagaian maklumat clan sumber diperlukan untuk menyiapkan tugasan yang diberikan oleh pensyarah. mi akan membuka ruang mereka meniru atau mengambil sumber makiumat tanpa memberikan kredit kepada penulis asal.