Strategi Lautan Biru UMP Bersama ECERDC Dalam Membangunkan Masyarakat Luar Bandar - Zainal, Bahari (Universiti Malaysia Pahang, 2014)
Strategi Lautan Biru(Blue Ocean Strategy) yang digarapkan dalam pelaksanaan Program Pembangunan Modal Insan oleh UMP bersama Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) ini bertujuan memberikan mereka peluang pekerjaan agar dapat menikmati taraf hidup yang lebih baik pada masa hadapan.Kewujudan Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjadi pemangkin dalam merancakkan pembangunan di negeri Pahang bukan sahaja dalam menghasilkan bidang kepakaran universiti namun ianya sekaligus meningkatkan taraf hidup masyarakat, merangsang pertumbuhan ekonomi, memudahcara transformasi dan yang pastinya terus memberi manfaat besar kepada penduduk sekitar.