Iffah: Menjaga Kehormatan Diri Dan Jiwa - Mohamad Hasnur, Abdul Hamid (Universiti Malaysia Pahang, 2014)
"Iffah dari sudut bahasa : Menahan diri dari sesuatu perbuatan. Dari sudut istilah ialah menahan diri dari sesuatu perbuatan yang diharamkan oleh Allah S.W.T. Dengan demikian menunjukkan bahawa seorang yang mempunyai keperibadian 'iffah adalah orang yang bersabar dari perkara-perkara yang diharamkan walaupun jiwanya cenderung ke arah perkara tersebut dan menginginkannya. Firman Allaw S.W.T : "Dan orang-orang yang tidak mampu menikah hendaklah menjaga kesucian ('iffah diri)-nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan kurnia-Nya." (Surah al-nur : 33)