Istiqamah Kunci Kejayaan Dunia & Akhirat - Md. Abdu, Sahak (Universiti Malaysia Pahang, 2014)
Menurut pendapat Saidina Utsman bin Affan, "Sifat Istiqamah ialah amal yang sangat ikhlas hanya keran Allah SWT.", sedangkan pendapat dari Saidina Ali bin Abu Thalib dan Ibnu Abbas adalah "Istiqamah itu adalah melaksanakan kewajipan-kewajipan".