Pendidikan hati lahir masyarakat sejahtera - Muhammad Nubli, Abdul Wahab (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2013)
Hati adalah komponen terpenting tubuh dan pusat kepada segala aktiviti yang dilakukan manusia. Setiap tindak-tanduk harian ditentukan keputusannya oleh hati. Sekiranya hati mengarahkan, maka anggota tubuh akan melaksanakan seperti yang ditentukan oleh hati.