UMP raikan bulan merdeka berkonsepkan semarak Ramadan - Mimi Rabita, Abdul Wahit (The New Straits Times Press, 2010)
Sambutan bulan kemerdekaan serentak ketika umat Islam menjalani ibadah puasa tetap diraikan warga Universiti Malaysia Pahang (UMP) secara sederhana dan penuh penghayatan.