UMP pantau data AMS - Shahrinnahar, Latib (Utusan Group, 2013)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) diberi tanggungjawab membuat penyelidikan dan analisis terhadap data yang akan diperoleh daripada Aerosol Monitoring System (AMS) yang dipasang di daerah ini bagi memantau aktiviti kilang Lynas Malaysia Sdn. Bhd. (Lynas).