PhD pada usia 54 tahun - UMP, LIB (Kumpulan Karangkraf, 2010)
Walaupun usia sudah mencecah 54 tahun, namun Dr Mohd Ghani Awang tidak pernah menganggap faktor usia sebagai penghalang untuk berjaya dengan cemerlang dalam akademik.