Makmal berpusat rancak industri - UMP, . (Akhbar Cabaran Sdn Bhd, 2011)
KUANTAN: Langkah Universiti Malaysia Pahang (UMP) mewujudkan makmal berpusat dilihat sebagai satu langkah ke hadapan dan membantu merancakkan pembangunan industri berteknologi tinggi bagi produk makanan halal, bioteknologi, pusat maklumat dan teknologi komunikasi (ICT) serta pusat teknologi pertanian di negara ini, dengan kedudukan strategik di Taman Teknologi Gambang dekat sini.