Design and fabrication of portable basketball hoop - Mohd Khairi Azri, Shapie (2009)
Projek ini adalah tentang penghasilan suatu benda baru untuk gelung bola keranjang yang mudah. Ia boleh memudahkan manusia untuk bermain sukan bola keranjang di mana sahaja. Oleh itu, objektif utama untuk menghasilkan alat ini adalah untuk menghasilkan satu kaedah atau cara yang mudah untuk bermain sukan bola keranjang dan boleh digunakan di mana-mana sahaja. Projek ini melibatkan proses untuk membentuk gelung bola keranjang dengan mengambil kira dari segi tujuan dibuat, bentuk, kesesuaian persekitaran dan juga dari segi kos penghasilan untuk kegunaan ramai.Pemilihan bahan yang sesuai untuk digunakan bagi pembentukan gelung bola keranjang ini merupakan bahan yang mempunyai berat yang ringan, jangka hayat yang tahan lama dan boleh menahan berat beban. Bahan yang dicadangkan untuk pembentukan bola keranjang adalah bahan jenis stainless steel. Dalam penyambungan roda dan bahagian produk, kaedah kimpalan adalah sesuai kerana ia akan memanas dan mencairkan logam asal untuk disambung.