Sistem maklumat berasaskan web tentang makanan di Malaysia / Santhi Muniandy - Santhi , Muniandy (2003)
Perkembangan teknologi dan ledakan maklumat amat drastik telah berlaku sejak kebelakangan ini. Sejajar dengan itu, kita perlulah mengambil peluang ini untuk menambah ilmu agar kita tidak ketinggalan. Sistem Maklumat Berasaskan Web Tentang Makanan Di Malaysia iaitu An Information Kiosk On Malaysian Cuisine ini dibangunkan agar dapat membantu pengguna Internet mengetahui pelbagai jenis resepi masakan Malaysia dan budaya serta keperluan barangan masakan pelbagai kaum di Malaysia. Projek ini juga merupakan salah satu altenatif kepada pengguna untuk mendapatkan resepi masakan dan tidak hanya bergantung kepada majalah-majalah yang kosnya amat tinggi. Kajian ke atas laman-laman web yang sedia ada dan soalseiidik yang telah dijalankan amat penting dalam pengumpulan data bagi projek ini. Sistem ini dibangunkan melalui pendekatan model waterfall dan prototaip, di mana ia dapat memudahkan kerja-kerja pembangunan dibuat. Secara keseluruhannya, laporan ini meliputi tujuh bab iaitu: Bab 1 : membincangkan tentang pengenalan, skop, objektif, rasional dan perancangan projek Bab 2 : menyentuh kajian literasi yang meliputi analisis keperluan pengguna dan sintesisnya Bab 3 : menyatakan tentang metodologi pembangunan sistem dan spesifikasi yang berkaitan Bab 4 : membincangkan tentang cadangan rekabentuk sistem Bab S : menerangkan aktiviti yang dijalankan sepanjang proses implimentasi seperti pengkodan dan penghasilan fail-fail imej Bab 6 : mengandungi kaedah-kaedah pengujian yang dilakukan ke atas sistem secara berperingkat Bab 7 : membincangkan keseluruhan sistem seperti kelebihan, kelemahan. perancangan di masa hadapan dan disimpulkan sebagai penutup laporan