Laman web cahaya mata / Rinizah Razali - Rinizah, Razali (2002)
Latihan ilmiah tahap II merupakan syarat keperluan bagi pengijazahan sarjana muda sains komputer. Oleh itu, pembangunan laman web cahaya mata telah dipilih sebagai projek bagi latihan ilmiah tahap II. Dalam menerima kehadiran cahaya mata, pelbagai maklumat, panduan dan ikhtibar berkaitan dengannya perlulah dimiliki untuk menjamin persediaan kehamilan dan kelahiran cahaya mata yang sempurna. Maka dengan ini, Laman web cahaya mata yang mengandungi penduan serta maklumat yang lengkap dibangunkan untuk membimbing para pengguna terutamanya bakal ibu bapa yang akan menimang cahaya mata dan juga kepada para ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Selaras dengan perkembangan teknologi komputer dan kemudahan internet yang pesat, Laman web cahaya mata dibangunkan dengan mengaplikasikan teknologi-teknologi dan kemudahan-kemudahan komputer yang ada ke dalam pembangunan sistem ini. Laman web cahaya mata dibangunkan dengan antaramuka yang menarik disamping menyediakan maklumat yang lengkap tentang kehamilan dan kelahiran. Penyediaan beberapa modul seperti modul carian, ruangan perbincangan dan glosari yang teratur dijangka dapat membantu dan menarik minat para pengguna untuk menggunakan laman web cahaya mata ini sebagai bahan rujukan.