Sistem perpustakaan berasaskan web (SYSMARC) Modul: Online Public Access Catalog (OPAC) / Nooriza Haidzir - Nooriza , Haidzir (2002)
Projek Ilmiah tahap II adalah projek tahap akhir untuk: cadangan projek yang akan dibangunkan. Projek ini melibatkan pembangunan Sistem Perpustakaan piawaian MARC berasaskan Web yang merupakan suatu sistem mudah tetapi belum diimplementasikan di kebanyakkan perpustakaan di Malaysia. Sebahagian pengenalan mengemukakan masalah masalah yang diselidiki ataupun definisi masalah, matlamat atau objektif projek dan juga menggunakan rancangan perlaksanaan projek. Rancangan perlaksanaan projek boleh digambarkan dalam jadual perancangan projek. Dalam kajian literasi, penerangan adalah berkenaan kajian permasalah yang dijalankan sebelum projek dapat dilaksanakan. lanya melputi kajian serta analisa ke atas sistem-sistem terdahulu, kajian berkenaan teknik yang akan digunakan serta kajian terhadap domain bagi projek SYSMARC. Dalam bahagian ketiga iaitu Metodologi, menghuraikan tentang kaedah penyelidikan dan teknik yang digunakan bagi menyelesaikan masalah projek yang dikemukakan. Peringkat Analisis sistem menghuraikan berkenaan keperluan-keperluan yang diperlukan seperti keperluan fungsian, keperluan bukan fungsian, keperluan perkakasan dan perisian. Rekabentuk sistem melibatkan pencantuman kesemua bahagian-bahagian tertentu kepada sebuah sistem yang mengandungi fungsi-fungsi yang harus dilaksanakan oleh sistem. Ianya melibatkan rekabentuk skrin atau antaramuka, aliran maklumat dan modul-modul yang terlibat dalam sesualu projek Perlaksanaan / pembangunan sistem dalam bab ke 6 menghuraikan berkenaan pembangunan sistem yang merujuk kepada penukaran modul-modul dan algoritma yang telah direkabentuk ke dalam arahan-arahan yang boleh dilaksanakan menggunakan bahasa pengaturcaraan komputer tertentu. Pengujian sistem diteruskan untuk mengsahkan sama ada sistem berfungsi mengikut keperluan dan spesifikasi yang telah ditentukan. Topik terakhir membincangkan keputusan yang diperoleh, masalah, kelebihan dan kelemahan sistem yang dibangunkan, peningkatan yang boleh dijalankan pada masa hadapan, cadangan secara kesimpulan projek yang dijalankan.